WordPress is een content management systeem dat door zo’n 34% van alle websites wereldwijd gebruikt wordt. Het is gratis te gebruiken, flexibel en eenvoudig in gebruik. Deze combinatie maakt het zo populair en is ook de reden dat alle websites binnen de Dumpthatdesk Academy uitgaan van het gebruik van WordPress.

In deze handleiding neem ik je mee door de basis om WordPress te kunnen gebruiken. Na het lezen van dit artikel en het uitvoeren van de stappen ben je in staat om jouw eigen website te maken met WordPress. Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden en onderdelen binnen het systeem, maar om het niet moeilijker te maken dan nodig blijft dit buiten deze handleiding.

[toc]

Wat is WordPress?

WordPress is een content management systeem. Een stukje software op de server dat het mogelijk maakt om tekst en afbeeldingen te uploaden en je website in elkaar te zetten. Vroeger werd WordPress vooral gebruikt om blogs te maken en bij te houden, maar in de afgelopen jaren is het meer en meer ontwikkeld tot een volwaardig cms.

Door gebruik te maken van de mogelijkheden van WordPress is het mogelijk om een website te maken zonder verstand te hebben van code. Je schrijft zelf de teksten, kiest een thema, upload de afbeeldingen en WordPress zorgt op de achtergrond voor de rest. Makkelijk toch?

WordPress.org of WordPress.com?

Wanneer we het op Dumpthatdesk hebben over WordPress dan gaat het over WordPress.org. De gratis software die je zelf op je webhosting kunt installeren. Als alternatief is er WordPress.com, hier wordt de hosting voor je geregeld en betaal je maandelijks voor het online houden van je website.

In de basis zijn beide platformen vergelijkbaar, maar WordPress.org is flexibeler en goedkoper in gebruik doordat je zelf kunt kiezen voor de hosting en de thema’s en plugins die je wil gebruiken. Het advies is daarom ook om WordPress.com over te slaan en zelf je website te hosten.

WordPress installeren

Bij vrijwel iedere moderne webhosting is het mogelijk om met een paar klikken je WordPress website te installeren. Vaak hoef je hier alleen maar een gebruikersnaam, wachtwoord en de naam van je website voor in te vullen.

De manier waarop je WordPress bij jouw webhosting kunt installeren kan verschillen. Vaak vind je het onder Installatron of Softaculous. Raadpleeg de handleiding of support van jouw webhosting voor de manier waarop je WordPress het meest eenvoudig kunt installeren.

Het WordPress dashboard

Is het installeren gelukt? Gefeliciteerd! Dan kunnen we nu het WordPress dashboard bekijken. Om het dashboard te bekijken ga je naar www.website.nl/login of www.website.nl/wp-admin.php. Hierna krijg je het welkomstscherm van WordPress te zien. Dit scherm is opgebouwd uit drie onderdelen:

1. Het WordPress menu aan de bovenkant van het scherm
2. Het admin menu links in het scherm
3. Het dashboard overzicht in het midden van je scherm.

Het WordPress menu staat altijd bovenaan na het inloggen. Ook wanneer je pagina’s en berichten op je website bekijkt kun je hiervandaan direct terug naar de admin omgeving. Andere opties vanuit dit menu zijn het aanmaken van nieuwe pagina’s, het bewerken van de pagina die je bekijkt en het bekijken van je gebruikersprofiel.

Het admin menu bevat alle opties om jouw WordPress website te beheren. De inhoud van dit menu kan wijzigen na het installeren van extra plugins of thema’s. In basis kun je vanuit hier ook nieuwe pagina’s, berichten, en categorieën aanmaken. Daarnaast beheer je alle WordPress instellingen via dit menu.

Het dashboard in het midden van je scherm is het deel waar je daadwerkelijk taken uitvoert. Dit deel van het scherm verandert mee met wat je aan het doen bent. Zo staat hier de editor voor het aanmaken van berichten, maar ook het overzicht van instellingen wanneer je deze gaat aanpassen.

Het dashboard zelf is standaard gevuld met admin widgets. Deze hebben verschillende doelen en geven een overzicht van de status van je website. Na het installeren van plugins zoals Site Kit van Google, krijg je extra admin widgets in je dashboard te zien.

De belangrijkste WordPress instellingen

Direct na installatie is er veel in WordPress dat direct werkt. Dat is het voordeel van dit systeem. Toch zijn er een paar instellingen waarvan het goed is om die na installatie even na te lopen.

Permalinks is zo’n instelling die niet vanzelf goed ingesteld staat. Je vindt deze instelling achter Instellingen → Permalinks. Om zowel Google als je bezoeker een leesbare url te geven is het nodig om deze instelling aan te passen naar berichtnaam.

Onder Instellingen → Algemeen vind je de mogelijkheid om de naam en ondertitel van je website in te vullen. Afhankelijk van de manier van installeren staat dit vaak op WordPress en Just another WordPress site. Verander dit naar de naam van jouw website.

Op deze pagina kun je ook de volgende instellingen aanpassen:

– Site taal
– Tijdzone
– Datumnotatie
– Tijdnotatie

Pas deze aan naar de standaard van jouw doelgroep. Hierna kun je de wijzigingen opslaan. De meest belangrijke instellingen van WordPress heb je nu gehad. Hieronder neem ik je mee in de verdere setup van WordPress.

Gutenberg of de klassieke editor?

Bij een nieuwe WordPress installatie is de Gutenberg editor standaard. Via deze editor kun je eenvoudig een pagina of bericht samenstellen door het gebruik van blokken. Je kunt onder andere kiezen uit tekst, headings, afbeeldingen, video’s enzovoort. Bekijk de video hieronder voor meer informatie over Gutenberg.

De andere WordPress editor is de klassieke editor. Deze werkt meer zoals Microsoft Word. Je hebt een groot tekst veld om te bewerken en voegt in ditzelfde veld ook afbeeldingen toe. Zoals je gewend bent van Word kan het soms lastig zijn om de juiste opmaak te krijgen.

Naast de Gutenberg en klassieke editor komen veel thema’s met een pagebuilder. Een populair voorbeeld hiervan is Elementor. Deze pagebuilders bieden extra opties om je website te bouwen en zo in te richten als jij wilt, maar werken vaak niet samen met Gutenberg.

Welke editor je gebruikt is een persoonlijke keuze en deels afhankelijk van je gekozen WordPress thema. Kies je voor de klassieke editor, dan moet je deze eerst als plugin installeren.

Pagina’s en berichten maken

Om je website te maken heb je pagina’s en berichten nodig. Beide maak je via het admin menu in het dashboard. Voor het maken van een pagina ga je naar Pagina’s → Nieuwe pagina en voor nieuwe berichten naar Berichten → Nieuw bericht.

Voor het maken van beide stel je de volgende onderdelen in:

1. Titel
2. Inhoud
3. Uitgelichte afbeelding
4. Berichtcategorie
5. Hoofdpagina (wanneer je een subpagina aanmaakt)

Wanneer je klaar bent om de pagina of het bericht te plaatsen klik je rechtsbovenin op de blauwe knop Publiceren.

Wanneer gebruik je een pagina en wanneer een bericht?

Je weet nu hoe je een nieuwe pagina en een nieuw bericht maakt. Maar wanneer gebruik je een pagina en wanneer een bericht? Beide maken het mogelijk om teksten en afbeeldingen online te plaatsen, toch zit er verschil in het gebruik.

Een bericht gebruik je bij nieuwswaardige of actuele berichten. Bijvoorbeeld wanneer je schrijft over trends van dit jaar, of een review van het nieuwste model.

Een pagina gebruik je voor content die tijdloos is. Op pagina’s wordt geen datum weergegeven dus je kunt deze het beste gebruiken voor content die het hele jaar door hetzelfde is en ook later nog van toepassing is.

Statische homepage instellen

Veel websites maken gebruik van een pagina als homepage, maar WordPress kiest er standaard voor om je nieuwste berichten te tonen. Om dit aan te passen moet je een statische homepage instellen, samen met een blog overzicht pagina.

Om dit te doen heb je twee pagina’s nodig:

1 De homepage
2 Een pagina om alle blogberichten te tonen

Voor het instellen ga je in het admin overzicht naar Instellingen -> Lezen.

Op de nieuwe pagina zie je het volgende overzicht:

cdff

Om een statische homepage in te stellen klik je op het rondje voor Een statische pagina. Hierna selecteer je bij homepagina de pagina die je als homepage wilt gebruiken en bij berichtenpagina de pagina waar je blogoverzicht moet komen.

Na het aanpassen ziet je overzicht er dan zo uit:

Screenshot 2020 10 19 at 11.57.47

Klik daarna onderaan de pagina op Wijzigingen opslaan en je website toont nu de geselecteerde pagina als homepage. Op de pagina die je voor blogberichten hebt geselecteerd vind je nu een overzicht van alle geplaatste berichten.

Een menu maken en beheren

Je homepage is ingesteld en je bezoekers kunnen voor nieuwe berichten terecht op de blog. Tenminste, als ze daar kunnen komen. Om hiervoor te zorgen heb je een menu nodig. Dit kun je instellen via Weergave → Menu’s.

Geef in het nieuwe scherm je menu een naam en sla deze op. Afhankelijk van je thema kun je de locatie kiezen waar het menu getoond moet worden. Raadpleeg hiervoor de handleiding van je WordPress thema. (Lees hieronder over het installeren van een WordPress thema).

Voeg via het lijstje links in beeld de gewenste pagina’s toe aan het menu. Na het opslaan van dit menu worden deze pagina’s op de website getoond.

WordPress thema’s installeren en gebruiken

Na het installeren van WordPress wordt er een standaard thema geactiveerd. Dit kun je zonder problemen gebruiken, maar voor een meer professionele uitstraling is een premium WordPress thema handig. Een thema koop je direct bij de maker, of op een platform als Themeforest. Zelf gebruik ik voor al mijn websites het Astra thema.

Na het downloaden van een thema krijg je een zip bestand. Via Weergave → Thema’s en dan de knop Nieuwe toevoegen. Kun je dit bestand uploaden naar jouw website. Na het uploaden kun je het thema activeren en verder instellen.

Hoe het instellen van je thema werkt kun je terugvinden in de handleiding van jouw thema.

WordPress plugins installeren en gebruiken

Van WordPress wordt weleens gezegd dat het een grote verzameling plugins is. Hoewel dit meestal niet in positieve zin gebruikt wordt, is het wel waar. WordPress levert zelf de basis, een thema levert het design, maar voor extra functies heb je plugins nodig.

Via Plugins → Nieuwe plugin kun je plugins zoeken en installeren. Hier vind je bijvoorbeeld ook de klassieke editor als plugin. Door bij de gekozen plugin op de knop Nu installeren en daarna op Activeren te klikken installeer je een plugin.

Plugins die handig zijn voor een nieuwe WordPress website zijn:

  • Klassieke editor
  • RankMath
  • Site Kit by Google
  • ThirstyAffiliates